Kakve to muzičke talente krije pustinja Sahara?

Kakve to muzičke talente krije pustinja Sahara?

Tinariven (+IO:I) je muzička grupa koju čine tuareški muzičari iz pustinje Sahare, sa severa Malija. Reč tinariven na tamašek jeziku, jednom od jezika tuarega, označava „pustinje“, odnosno „napuštena mesta“.

Grupa je formirana 1979. godine u izbegličkom kampu u Libiji, ali se vratila devedesetih u Mali, posle smirivanja sukoba. Biva zapažena, van regiona Sahare, 2001. godine sa albumom The Radio Tisdas Sessions i nastupima na festivalima u Maliju (Festival au Désert) i Danskoj (Roskilde Festival).

Tinariven grupa je objavila svoj peti album Tassili, 30. avgusta 2011. Album je kasnije osvojio Gremi nagradu za najbolji album u žanru etno (world) muzike.

Takođe, oni su dobitnici mnogobrojnih nagrada, a neke od njih još su i:

  • BBC Radio 3 Award for World Music u kategoriji Afrika 2005.
  • Nagrada časopisa Songline za najbolju grupu 2012.

Zvuk benda Tinariven krasi električna gitara uz povremeno preplitanje sa zvukom akustične gitare, a svoje melo-fraze ritmički podražavaju pljeskanjem i udaranjem ručnih bubnjeva. Ovaj primarno gitarski zvuk odražava stil koji Tuarezi nazivaju asouf (assouf).

Zbog posledica nomadskog načina života Tuarega i poteškoća u komunikaciji i saobraćaju u regiji Sahare, Tinariven je oduvek bila šarolika skupina muzičara u različitim kombinacijama.

Na linku ispod, možete uživati uz ovaj neobični zvuk, koji nam pristiže iz Sahare!

Tekst: Aleksandra Bojković

Ostavi komentar