Kako se zaštiti od džeparoša u velegradu?

Kako se zaštiti od džeparoša u velegradu?

Osmotrite svoju okolinu i sumnjive grupice. Nekad su džeparoši previše očigledni u svojim namerama, nekad ih je malko teže otkriti. Proverite preko interneta koja su najrižičnija mesta u gradu, odnosno gde se najviše dešavaju krađe i kad prolazite tuda budite dodatno na oprezu.

Da li znate neku blisku osobu ili ta osoba poznaje neku treću koja je odžeparena? Možda ste baš vi bili žrtva te neprijatne situacije da zateknete otvorenu torbu ili višak prostora u džepu gde vam je stajala kirija za stan. Nastaje šok, neverica, panika… da ne nabrajam niz loših osećanja i posledica, bolje da nabrojim par korisnih saveta koje će vam spasiti novac za menzu ili nemarno zbrinut mobilni telefon.

Razbićemo predrasude u početku, ali ćemo pokušati i da ne stvaramo paranoju. Ljudi svih boja, vera, jezika, pola i starosti su potencijalni džeparoši, a ne samo određene manjine. Možete izgubiti svoje dragocenosti bez da iko išta vidi ili oseti, pod pretnjom nekom vrstom oružja, iznenadnim grabljenjem iz ruke, trzanjem tašne idt. To može biti grupa ili ređe pojedinac. Najčešća mesta gde dragocenosti nestaju su autobuska stajališta, gradski prevoz, podzemni prolazi, slabo osvetljene ulice, tržni centri, bilo koja masovnija okupljanja (koncerti, protesti, doček sportista i slično). Važno je da se ne stvori paranoja, nego stvori nivo svesti da takve krađe i dalje postoje, da svima može da se desi i da treba malo više da pazimo na svoje lične stvari. Najveći procenat uličnih krađa se baš i dešava zbog sopstvene nemarnosti i manjka brige prema svojim vrednostima.

Najlakši način da se smanji verovatnoća da će mrki pogled ugledati baš Vaš novčanik jeste da jednostavno zatvorite tašnu, torbu i da ne držite stvari u zadnjem džepu pantalona! Niste svesni koliko omladine nemarno šeta sa torbama na izvolte. Posle se igraju izgubljeno -nađeno preko socijalnih mreža i naravno više nikad ne vide svoja lična dokumenta, jer naravno, novac i nije bitan tad. Džeparošima jeste. Pokušajte da odvojite svoje mnogobrojne kartice od novca, možda zvuči bezveze i nepraktično, ali će vas spasiti muka oko ponovnog vađenja dokumenata. Držite novčanike u prednjim džepovima, tajnim pregradama, ruku obavezno preko tašne, a ranac nek bude skinut ili okrenut ka zidu (ako ste u prevozu).

Osmotrite svoju okolinu i sumnjive grupice. Nekad su džeparoši previše očigledni u svojim namerama, nekad ih je malko teže otkriti. Proverite preko interneta koja su najrižičnija mesta u gradu, odnosno gde se najviše dešavaju krađe i kad prolazite tuda budite dodatno na oprezu.

Pokušajte da na tim mestima ne koristite slušalice ili barem smanjite muziku. Ako vam barem jedno čulo bude oslabljeno, lakša ste meta za distrakciju i potencijalno džeparenje. Grupice se obično u gužvi guraju ili rade nešto prenaglašeno u vašoj neposrednoj blizini da vam skrenu pažnju, dok treće lice vešto rukom vadi mobilni i dodajte drugom licu, dok su zaklonjeni prvim. Pojedinac vas može tako zanesene presresti i zgrabiti mobilni iz ruku dok zurite u najnovije slike sa Instragrama.

Reagujte ako primetite džeparoša na delu! Verlovali ili ne, postajete saučesnik u krađi ako svesno ignorišete momenat. Upozorite žrtvu, ljude oko sebe, fizički jače od sebe, policiju ako je u blizini. Kad smo već kod policije, retko kad uhvate džeparoše, ali ako to ikad i učine, oni nekom čudnom logikom bez posledica budu pušteni iz pritvora! Dešavalo se da na istim mestima, mesecima iste bande džepare mesecima i to bez posledica. Uprkos čudnom sistemu, uvek bez oklevanja pozovite policiju.

Naučite par uličnih samoodbrabenih poteza. Ako se ikad zadesite u situaciji da vam je život ugrožen zbog nasilnog traženja novca, dajte sve što imate, život je jedan i najbitnije da ostanete hladne glave. Mada, ako se ikad ukaže prilika, oči, vrat i međunožje su vaše najbolje opcije za taktiku udar i beg! Ovo nije šala. Takođe je poželjno nositi biber sprej ili elektro šoker ako često prolazite sumnjivim delovima grada.

Ostanite bezbedni, čuvajte se, čuvajte druge i otvorite četvoro očiju. Veliki grad možda izgleda lepo spolja, ali opasnosti vrebaju stalno. Srećno!

 Tekst napisao: Predrag Ilić

Ostavi komentar