Jedan dan u visokim potpeticama

Jedan dan u visokim potpeticama

Naime, šta se dešava kada provedete ceo jedan dan u visokim potpeticama, sa dvoje male dece i jednim velikim detetom (suprugom). Nije da sam odlučila da eto, spremam ručak i čistim prašinu u štiklama, nego je naišao period slava, te smo kao i većina Srbije, ili bili oni koji slave, ili išli na neku slavu.

Dragi moji, nije me dugo bilo, ali tu sam sada da sa vama podelim još neka životna iskustva, te se nadam da ćete iz istih izvući kakvu takvu poentu. A i ako ne izvučete, makar će vas ovaj tekst zabaviti, nadam se. Ako vas ne zabavi, eto, ne može da vam škodi.

Naime, šta se dešava kada provedete ceo dan u visokim potpeticama, sa dvoje male dece i jednim velikim detetom (suprugom). Nije da sam odlučila da eto, spremam ručak i čistim prašinu u štiklama, nego je naišao period slava, te smo kao i većina Srbije, ili bili oni koji slave, ili išli na neku slavu. A ujedno, proslavljali smo i prvi rođendan mlađem detetu. Nisam znala o kom tačno događaju da pišem, pa ću pokušati sve da sumiram, ali najzabavnije mi je bilo na slavi kod nekih porodičnih prijatelja, zbog tema koje su se tamo vodile.

I tako, obučem ja decu, skuvam jutarnju kafu da se ovo treće dete dovede u red, i krenem da se spremam. Shvatim da su mi noge pomalo otečene i da jedva ulazim u zimske čizme, pa se odlučim za malo dublje cipele od lani. Uđem ja u njih, mačka i po i tako skockani, nas troje krenemo u pohod na novembarske slave.

Trebalo je dve obići tog dana, ali posle prve, ja sam naredila suprugu da me vodi kući jer da sam još samo pola sata bila u tim cipelama, dok sam slušala teme o politici, zemljoradnji i nemaštini, mislim da bih istim tim cipelama najbližoj punoletnoj osobi, napunila tanjir i naterala je da ih pojede.

Srećna slava domaćine, mwah, mwah, još sto godina, mwah, mwah, i deca da su ti živa i zdrava, mwah, mwah, nego da li si ti video naslove u tim i tim novinama? Pa da li je moguće da u toj i toj državi žive tako i tako, samo kod nas ovako i ovako, a lepo je rekao meni moj Mile, idi bre u inostranstvo jest da ćeš biti građanin drugog reda, ali kad se vrneš ovdi, ima da puca čaršija kad se utegneš u nove hlače i dovezeš se u zlatnom mercedesu. Radi bre kao stoka tamo, ali makar da znaš za šta radiš! Ovde je muka i raditi i zaraditi…

Pa sagovornik odgovara (u pitanju je partiota koji je, ipak, zadovoljan svojim životom ovde): Jest, ali baš da čistim vecei i klozeti po Beč ne da mi se. Bolje i ovdi da sam sirotinja, nego tamo da me tretiraju kao životinju…

I dok traje taj prelepi slavski duh, meni noge otiču, preznojavam se, osećam kako mi maskara slepljuje gornje i donje trepavice svaki put kada trepnem, a trepćem često da što manje vidim, moja draga deca se igraju rezancima iz supe i istim gađaju. A znate šta? To što su me domaćice popreko gledale (Trebalo je to drugačije vaspitati) samo me je dodatno motivisalo da ignorišem decu i time im dam odobrenje da makar oni uživaju u tom nesrećnom ručku, ako ja, jadna, trpim nebuloze dok imam potrebu da se izujem i noge stavim na sto, ne bih li izjednačila gornji i donji pritisak. A moj suprug, srećom, totalno odsečem od spoljnjeg sveta, vodi razgovor o najnovijem rijalitiju, iako ga ne gleda, ali čisto da ne bi kao i uvek pričao o fudbalu, stičem utisak da jednostavno želi da bude u trendu.

I pitam se: Da sada pokrenem o temu o nekoj dubljoj filozofiji, unutrašnjem stanju duha ili čisto da spomenem da mi se dopala knjiga “Vrli novi svet” Haksija, koliko bi me prisutnih, sve i da znaju o čemu govorim, podržalo u tome? Zašto vodimo mračne teme danima koji su predviđeni da budu obojeni zlatnim bojama? Pa zar slavska sveća nije zlatna? Zar kolač nije zlatan? Zašto prosipamo blato pred svo to zlato? Ja nisam uživala. Cipele su me opomenule da se vratim kući i uživam sama sa svojim voljenim i svojom decom, ma koliko me povremeno i oni izbacivali iz takta.

Uživajte u predstojećim praznicima, dragi moji. Ja ću ih proslaviti sa voljenima i gledaćemo fudbal ili modnu reviju. Eto, baš sam tako odlučila.

Pozdravlja vas vasa A.

XOXO 🙂

Ostavi komentar