Hari Poter: izložba povodom dvadesetog rođendana prve knjige

Hari Poter: izložba povodom dvadesetog rođendana prve knjige

Junak koji je obeležio naše detinjstvo i uz kojeg smo odrasli (mi, deca devedesetih) slavi dvadeset godina od izlaska prve knjige.

Izložba o istoriji magije u Britanskoj biblioteci u Londonu koja je otvorena od 20. oktobra, obeležava dvadesetogodišnjicu od izlaska prve knjige Džoan K. Rouling . Podsetimo se “Hari Poter i kamen mudrosti” je knjiga koja je pomerila granice magije. Veštice i čarobnjaci postali su san svakog tinejdžera koji je odrastao uz serijal o dečaku koji je za svoj jedanaesti rođendan otkrio da štapićem može da promeni svet, da može da govori sa zmijama, ali i da jaše na metli.

Izložba se zove “Hari Poter – Istorija magije”, a bavi se magijom i prirodom verovanja i otkriva da su mnoge stvari koje su ljubitelji knjiga mislili da su izmišljene zapravo činjenice ili folklor.

S obzirom na to da je glavna smernica dečak čarobnjak, oba izložba je oborila sve rekorde u Velikoj Britaniji. Do sada je prodato 30.000 ulaznica.

Biće prikazane retke knjige i rukopisi iz celog sveta, zajedno sa kotlovima, metlama, kristalnim kuglama i uputstvima za napitke koje daju uvid u inspiraciju Džoan K. Rouling za njene knjige o Hariju Poteru.

Na izložbi, koja je otvorena do 28. februara, naći će se i predmeti iz kolekcije Roulingove i njenog izdavača kao i iz kolekcije Britanske biblioteke.

Ostavi komentar