Evropski Ragbi sport za džentlmene!

Evropski Ragbi sport za džentlmene!

Evropski Ragbi sport za dzentlmene!

Ragbi je kod nas ne tako popularan sport iako sadrži sve sto čini jedan timski sport pa i više. Osim toga što gradi ličnost i karakter opšte je poznato treće poluvreme kada se igrači nakon naporne utakmice opuštaju uz omiljeno pivo.

ragbi
Foto: Ragbista koji je poslao svoje iskustvo

Pokušacu ukratko da vam približim ragbi što nije tako zahvalna situaciju imajući u vidu njegovu kompleksnost.

1. Ragbi je pre svega timski sport. Svaka karika u lancu je bitna i uveliko je poznato da ragbi utkmicu dobija ekipa a ne pojedinac.

2. Ragbi je sport za gospodu, ni u jednom drugom sportu nećete videti veći respekt prema sudiji. Nema prostora za sugerisanje, dobacivanje ili žaljenje. Sa sudijom isključivo priča kapiten i to samo ako dobije dozvolu.

3. Ragbi je bezbedan iako mnogima to na prvi pogled ne izgleda tako. Postoje mnoga striktna pravila koja se poštuju, a za cilj imaju da igru učine bezbednom. Svaka nepropisna igra se striktno kaznjava – vremenskom ili trajnom zabranom igranja. Moram napomenuti i to da ragbi utakmicu igraju igrači koji su pripremljeni, a kada ste sptemni za kontakt u vrlo retkim situacijama dolazi do povreda.

Kod nas ragbi nije nimalo popularan u odnosu na zemlje u Evropi. Ragbi je prvi sport Francuske što ga stavlja ispred fudbala, a i u Engleskoj je u tesnoj konkurenciji, dok je kod nas jako mali broj ljudi i čuo za ovaj možda na prvi pogled grub, ali svakako komplekksan i timski sport.

ragbi-2
Foto: Ragbista

Ragbi je sam po sebi veoma zahtevan sport i fizička sprema je od velike važnosti iako je ne možemo staviti tehnike. Za kraj postoje različite vrste ragbija: Rugby 7 ,10,13 i 15.. ali imaju zajedničku crtu, a to je da ih cini timski duh fer play i požrtvovanost koja je sastavni deo.

U prilogu je snimak utakmice ragbija 7 ako nekog interesuje da se još bolje upozna sa realnim situacijama na terenu!

2015 Zagreb European Rugby 7’s Serbia Norway

Ostavi komentar