Đorđe (25): Kjokušin je odličan sport!

Đorđe (25): Kjokušin je odličan sport!

Kjokushinkai je jedna od grana karatea, mnogima koji prvi put vide liči i podseca na kik box. Za razliku od kik boksa borci jedne druge ne udaraju direktno rukama u glavu, ali smeju to da urade nogom što je dosta ekstremnije. Borci su u kimonima kraćih rukava i profesionalne borbe se rade bez ikakvih zaštita kao što su rukavice, simpai ili kacige; osim koka i zaštitne gume za zube, pa je kjokusinkai jako zahtevan sport i samim tim zahteva planiranje, taktiziranje…

     U kjokushin sam ušao sasvim slučajno, sa željom da smršam, ne znajući ništa o tome. Ulazeći sve više u taj svet to je postajalo deo mene. U početku je i samo zagrevanje predstavljalo problem, prve serije na džaku su bile neizdrljive, a da se isprati trening od početka do kraja misaona imenica.

     Vremenom sve više dobijaš osećaj da možeš da daš više, da i posle toliko serija jos ostajes i udaras dzak… još jedan šut… još jedna kombinacija… sada mogu da kažem da mi je drago što sam deo toga i da je sam kjokushinkai borilačka vestina sa bogatom istorijom a pre svega sport koji jaca duh i daje veliku snagu. Mnogi zaziru od takvih sportova jer se boje sparinga…takmicenja…ili da prime sam udarac. Vec posle prvih sparinga to misljenje se menja vrlo lako se probija taj led i zapravo sve to postaje jako zanimljivo. Nikako nije sirovinski sport kako bi mnogi laici nazvali.

     Itekako je prisutna taktika…kombinacija mnogobrojnih tehnika a onaj ko se oslanja na samu snagu vrlo lako bi izgubio. Preporucio bih svakome ko zeli jaku fizicku spremu…onima koji jure dostignuca… onima koji vole dokazivanja… nadmetanja… takmicenja… ko hoce da ojaca svoju licnost. .stekne velika iskustva i jos veca poznanstva.

Piše: Đorđe Beljić

Ostavi komentar