Deset kultnih horor filmova koje morate videti

Deset kultnih horor filmova koje morate videti

Noć veštica je jedan od kultnih horor filmova koji i dan danas ostavlja neugodan osećaj kod gledaoca. A koji su ostali horor filmovi koje ne smete zaobići:

 

  1. Psiho

Ostvarenje cuvenog rezisera Alfreda Hičkoka iz 1960. Psihološki horror sa elementima trilera u to vreme neshvatljiv i šokantan. No,  iako radjen u crno beloj tehnici, izazov je za većinu stvaralaca horror žanra.  Čuvena scena ubistva pod tušem mlade sekretarice odsele u jezivom hotelu sa josš jezivijim vlasnikom ostavlja Vas ni malo ravnodušnim.

             2. Isterivač đavola

Filmsko ostvarenje Vilijama Friedkina, prema noveli Vilijama Piter Blatija iz 1973. (Knjigu možete naći na ovogodišnjem sajmu knjiga na štandu izdavačke kuće “Čarobna knjiga”). Arheološko nalazište, nalaženje čudne figure ‘’kralja demona vetra’’ i dalja radnja filma, sklopljena do savršenstva. Jedan od boljih što se tice kadrova i same ideje. Sledili su nastavci pod istim nazivom. Neiscrpno nalaženje ideja za nastavak može stvoriti dosadu kod gledaoca, te već posle drugog dela, film počinje da gubi na prvobitnoj jačini.

                 3. Predskazanje

Film Dzona Mura iz 1976. Govori o dečaku Dejmijanu čije čudno ponašanje navodi njegovu porodicu na sumnju u demonsko. Označen simbolom demona ’’666’’ dečak nije ni svestan svoje sudbine i sudbine svojih najbližih. Odlicna kamera, efekti i gluma.

                        4.Noc veštica

Fantasticno ostvarenje Džona Karpentera iz 1978.  Bekstvo Majkla Majersa iz duševne bolnice početak je nemilih događaja. Jedan od kultnih horor filmova koji i dan danas ostavlja neugodan osećaj kod gledaoca. Glavnu ulogu tumaci Džejmi Li Kertis.  Kasniji rimejk iz 2007. nije ostvario ni deo uspeha originala.

               5. Stvor

O režiseru, Džonu Karpenteru, može se reći samo najbolje. U pitanju je 1982. Radnja filma smeštena na Stanici za istraživanja na Severnom polu. Pas prenosilac, poginuli svedoci, čudno ponašanje ostalih pasa na stanici polako nas uvodi u priču stravične istine i sudbine članova ekspedicije. Odlična glumačka ekipa, ideja fantastična i za to vreme fantastični efekti. Potpuno zasluzeno na listi.

                6.Kucni duh(1982)

Film Stivena Spilberga govori o vrsti duha ili drugog natprirodnog bića, koje je navodno odgovorno za fizičke smetnje kao što su glasni zvukovi i objekti koji lete. Poltergajsti navodno mogu i da povrede ljude. Oni se pojavljuju u mnogim kulturama i državama. U ovom ostvarenju duh uvlači u televizor devojčicu, a ostatak filma  ….treba pogledati. Navodno je i nauka dokazala postojanje ovih duhova, te ta činjenica ovaj film čini posebno interesantnim.

           7. Strava u ulici Brestova (1984.)

Filmsko ostvarenje do tada nepoznatog rezisera Vesa Krejvena govori o ubici dece koga iz osvete živog spaljuju roditelji iz susedstva. Njegov povratak je odlično idejno rešenje jer se Fredi Kruger(ubica) vraća kroz snove i istim ubija onoga koji ga sanja, dok se na javi vidi samo osoba koja sanja. Odličan film sa čak 9 nastavaka. Jedna od interesantnih činjenica je da se u prvom delu pojavljuje do tada nepoznati Džoni Dep.

               8. Gospodari pakla

Engleski horror film iz 1987.govori o misterioznoj kutiji koju treba rasklopiti i koja nudi nesvakidašnje uživanje. Medjutim prvi ko je rasklopi biva rastrgnut na  jeziv način. Pakt sa demonima, izdaja i vaskrsnuće, smešteni su u ovaj odličan film koji doživljava i svoje ne malo dobre nastavke. Svi nastavci su vredi pažnje.

              9. 13 duhova(2001)

Fantastično američko-kanadsko ostvarenje kao rimejk na istoimeni film iz 1960. Hvatanje i zatvaranje 13 duhova od strane dva naučnika, njihovo oslobađanje i pakao kroz koji prolaze glavni likovi. Treba pogledati, ako imate hrabrosti do kraja.

                10. Krug

Kultni film iz 2002.režisera Gora Verbinskog govori o video traci sa čudnim sadržajem. Svako ko je pogleda biva pozvan gde mu se saopštava koliko je dana još ostalo do njegove smrti. (sedam) Odlično ostvarenje, odlična gluma i efekti. Drugi deo je postigao veliki uspeh, ali nedavni nastavak “Krugovi” nije izazvao preveliku pažnju kod prvobitnih ljubitelja ovog filma.

Tekst: Marko Timić

Ostavi komentar