Briga o nakitu (supported by Nomen)

Briga o nakitu (supported by Nomen)

U moru informacija i članaka o aksesoaru primetila sam nedostatak praktičnih saveta vezanih za brigu o nakitu, te sam odlučila da vam predočim ono najbitnije vezano za tu temu.
 Kupci mog nakita nikada nisu prijavili bilo kakav kvar čak i nakon više godina nošenja.
Postoje dva razloga: Prvo, ne koristim najjeftinije komponente i ne naručujem serijski proizvedenu bižuteriju koju cu doraditi sa nekoliko detalja kako to rade mnogi samoproklamovani “dizajneri”. Drugi razlog je to što uvek objasnim kupcima kako da postupaju sa nakitom.
Ova mala lista “zapovesti” za negu nakita će pomoći vašem malom blagu da zadrži svoju lepotu dugo vremena, odnose se i na plemenite metale i na bižuteriju.

NOŠENJE NAKITA
~ Ne nosite nakit dok radite kuhinjske poslove, vrtlarstvo, čišćenje kuće i druge uobičajene zadatke; jer izlaganje hemikalijama ili tečnostima za čišćenje može da dovede do fizičkog oštećenja i hemijskih reakcija u kontaktu sa metalom. Pored oštećenja nakita, možete ga i izgubiti.

PRVO ŠMINKA, PA NAKIT
~ Kozmetika, lak za kosu, parfemi i losioni sadrže hemikalije koje često mogu oštetiti nakit. Nakit može osloboditi boju na koži / odeći, ili dobiti loše oksidne mrlje – zbog toga, NIKADA ne postavljajte parfem dok nose ogrlicu. Stavite ogrlicu nakon što se parfem osušio (parfemi sadrže visoku koncentraciju alkohola koja može da rastvori boju, plastiku, ošteti kamen- slično acetonu ).

 

KONTAKT SA VODOM
~ Uklonite nakit pre nego što uđete u bazen ili spa, i  pre tuširanja! Hlorisana voda može reagovati sa metalima. OBAVEZNO uklonite nakit pre nego što uđete u saunu – vaš nakit će se zagrejati na istoj temperaturi kao vazduh (do 90 stepeni Celzijusa) i mogli biste da se opečete.
* Pazljivo nosite nakit na plaži!. Sunce i slana voda mogu da ga oštete, lako biste mogli da je izgubite u vodi i pesku naravno – ostaviće vam bele tragove ako nameravate da pocrnite.
Preporuka za leto je drven nakit i nakit od prirodnih materijala koji je lagan, ne guši i ne sputava.

SPORT
– Znoj može reagovati sa metalima, a ako trenirate kontaktne sportove uklonite nakit pre treninga / igre kako biste izbegli da ošetite nakit ili povredite sebe ili druge.

ČUVANJE NAKITA
~ Čuvajte nakit u namenskim kutijama i sprečite da se pomera i tumba, upliće. Kutije iznutra obložene mekanim tkaninama su idealne. Kada putujete, koristite vrećice od tkanine ili kože kako biste zaštitili svoj nakit.
Veoma su zgodni i stalci za nakit sa osnovom u obliku tacne, u koju mozete odložiti tek skinute sitne komade na primer mindjuse i prstenje i na taj način izbeći da padnu i izgube se.

ČIŠĆENJE
~ Srebrni/zlatni nakit treba očistiti samo toplom vodom i specijalnim tkaninama za čišćenje koje sadrže odgovarajuće hemikalije. Upotreba maramica ili papirnih peškira može prouzrokovati ogrebotine zbog vlakana u ovim proizvodima. Budite pažljivi sa upotrebom hemijskih sredstava za čišćenje jer mogu oštetiti dragulje i ukloniti kompletni sloj metala.
~ Perje; čipku, somot i druge tkanine ne treba prati. Ali, ako morate, prvo se konsultujte sa prodavcem i pročitajte deklaraciju u slučaju da je napravljen takvim metodama da ne trpe kvašenje i od materijala koje nisu vodotporni. Malo običnih blagih šampona za kosu i hladne vode može pomoći u čišćenju, ali ne potapajte i ne ostavljajte nakit u vodi duže od 5 minuta! Dobro isprati.
~ Biseri , sedef, drago kamenje, emajl i poludrago kamenje – ako želite da ih očistite, ostavite to profesionalnom zlataru /gemologu. Za čišćenje postoje posebne tečnosti.
~ Komplikovani dizajni, sa puno malih dragulja, detalja, kombinacije sa drvetom, takodje je potrebno prepustiti profesionalcu!

OPRAVKA
Ne pokušavajte sami popraviti! Različiti lepkovi neće reagovati dobro ili držati metal, mogu oštetiti plastiku/boju i ostaviti slojeve koji mogu ometati popravku pomoću topljenog metala. I naravno, ako primetite pukotine ili da dragulj nije čvrsto pričvršćen, odnesite nakit što pre na popravku.

Nadam se da će vam ovi saveti biti korisni!
Veliki pozdrav do narednog teksta!

 

Tekst piše: Jelena Dabetić

Pogledajte više o Nomen nakitu klikom OVDE;

pogledajte fantastične komade iz kolekcije Nomen, na njihovom instagram profilu, klikom OVDE

Ostavi komentar