Björk

Björk

Björk Guðmundsdóttir, poznata kao Bjork, je islandska pevačica, tekstopisac, glumica, producent i DJ.

Njena karijera traje gotovo skoro 4 decenije i za to vreme je razvila eklektički muzički stil koji se bavi širokim spektrom uticaja i žanrova koji obuhvataju elektronske, pop, eksperimentalne, klasične, trip hop, IDM i avantgardne stilove.

Postala je poznati izvođač kao član grupe The Sugarcubes čiji je singl  “Birthday” iz 1987. godine bio hit na američkim UK indi stanicama i veoma omiljen među kritičarima.

Svoju solo karijeru započela je 1993. godine kad je postala najpoznatiji solo umetnik sa albumima kao što su Debut (1993), Post (1995), i Homogenic (1997), dok je sarađivala sa drugim umetnicima i istraživala razne multimedijalne projekte.

View this post on Instagram

utopia music video – coming tomorrow…

A post shared by Björk (@bjork) on

Nekoliko Bjork albuma dospelo je u top 20 na “The Billboard 200 chart”a njen najnoviji album, “Vulnicura”, datira iz 2015. godine.

Rangirana je na 29 mestu na VH1 za nominaciju “100 Najboljih žena u muzici”, a na osmom mestu u “22 Najvećih glasova u muzici”.

Često prkosi kategorizaciji i na taj način enormno privlači pažnju brojnim kritičarima. Iako je nazivaju pop umetnikom ona sebe voli danaziva: “nemirno eksperimentalnom kreativnom snagom”.

Ostavi komentar