Bibliotečki programi koji promovišu knjigu, čitalačku kulturu i biblioteke

Bibliotečki programi koji promovišu knjigu, čitalačku kulturu i biblioteke

Programi i specijalni događaji pružaju nam priliku da ispričamo priču biblioteke, kako bismo privukli novu publiku, stvorili nove veze u zajednici, ali i da se u isto vreme zabavimo. Bibliotečki programi dovode ljude u biblioteku.

  • Prvog upravnika Kongresna biblioteka dobila je 1975. godine, Danijela Borstina, koji je imao ideju o osnivanju Centra za knjigu u okviru iste. Taj centar počinje sa radom  1977. godine. ,,Read more about it” je prvi program koji je sproveden 1978.godine. Trajao je 30 sekundi i bio je skoro 400 reklamnih poruka. Program je prestao sa radom 1999. godine.

Read more about it – Segment

  • One city one book – je program u Javnoj biblioteci Sijetla koji je počeo sa radom 1998. godine i širi se na ostale gradove SAD -a. Ideja je da ceo grad čita istu knjigu. Ovaj festival se sada održava i kod nas, u Pančevu.

  • Radost čitanja kroz život – je program u Švedskoj koji je počeo sa radom 1993. godine. Bebe dobijaju besplatnu knjigu od prvog rođendana. Program je podeljen po uzrastima na knjige, za odojčad, bebe i predškolsku decu. Takođe, trogodišnjacima u Centru za zdravstvenu zaštitu dece prilikom prve zdravstvene posete, poklanjaju im knjige.

  • Festival culturales je jedan od mnogih projekata u Meksiku, koji u svoj program uključuje pevanje, govorne vežbe, čitanje naglas, crtanje, filmske projekcije, izložbe, … Cilj je da poput mesta kulture kao što su biblioteke, galerije, čitaonice i pozorišta, izvede na ulice i parkove i da na taj način u tom jeku privuče publiku.

 

  • Što se tiče javnih biblioteka u Rusiji, velika pažnja usmerena je ka promociji knjiga među decom i mladima. Svaka dečja biblioteka u zemlji ima svoj program približavanja knjige najmlađim čitaocima, kao i kurseve na kojima se mladi svakodnevno opismenjavaju i informišu. Najpoznatiji programi su: Knjiga za knjigom, moj zavičaj; Ekologija uma; Otkrivam knjigu, otkrivam svet; Zanimljiva bibliografija.

Postoje programi i za odrasle: Sajam otvorene knjige; Čitanje za um i dušu; Dan knjige i autorskog prava, …

  • U Srbiji postoje projekti kao što su: Biblioteka na plaži; Čitaj obogati sebe. Kao i projekti Škola kreativnog pisanja; Škola stripa , … 

  • U gradskoj biblioteci u Pančevu, postoji promocija koja se zove Knjigu na dar, budi car. Razmenjuju se knjige, koliko se donese – toliko se može i odneti. Pobednik je onaj koji najviše knjiga donese.

 

  • U Smederevu postoji Stihovizija – takmičenje u recitovanju na stranim jezicima. Kao i Takmičenje za čitalačku značku gde čitaoci vode dnevnike o pročitanim delima, a komisija progašava najbolji dnevnik kao pobednički.

Tekst: Milica Vasković

Ostavi komentar