Art Brut – Umetnost iza rešetaka

Art Brut – Umetnost iza rešetaka

Umetnost koju stvaraju, zatvorenici, psihijatrijski pacijenti kao i pacijenti zavisnici od psihoaktivnih supstanci spada u “Art Brut” pokret čiji je začetnik bio francuski umetnik Žan Dibife. Izložba pod nazivom “Umetnost iza rešetaka” biće otvorena 20. novembra (14) u Velikoj galeriji KC Grada. Ova izložba nastala je u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu.

“Izložba će predstaviti selekciju radova nastalih u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu. Postavka će obuhvatiti radove nastale u okviru okupaciono radne terapije koja se u bolnici, u vrlo skromnim uslovima, sprovodi još od 1969. godine kao deo rehabilitacije pshijatrijskih pacijenata i pacijenata na lečenju bolesti zavisnosti a kojima je odredjena mera obaveznog lečenja od strane pravosudnih organa”, navodi se u najavi izložbe koja je prodajnog karaktera, a trajaće do 25. novembra.

Organizatori izložbe pozivaju sve zainteresovane da, ukoliko su u mogućnosti, doniraju knjige za opremanje bolničke biblioteke kao materijale za crtanje, vajanje, rezbarenje kako bi okupaciono radna terapija mogla što kvalitetnije da se odvija.

Vest preuzeta sa: www.blic.rs

Ostavi komentar