Aleksa Ristić: A zdravlje tela?

Aleksa Ristić: A zdravlje tela?

Narušavanje zdravlja korišćenjem računara postalo je aktivno na svim poljima, bilo da se radi o prenosivim ili kućnim računarima, pa čak i mobilnim telefonima.

Postura
Pravilno držanje tela odraz je kvaliteta života. To znači da su u rasporedu naših svakodnevnih aktivnosti uključene i one koje održavaju naš lokomotorni sistem funkcionalnim, što podrazumeva dovoljno kretanja za sve zglobove i korišćenja mišića. Takođe, u našim rasporedima se nalaze i one aktivnosti koje ne doprinose funkcionalnosti našeg tela, kao što su duže sedenje za računarom, gde nesvesno opuštamo kičmene mišiće, krivimo se i remetimo posturu našeg tela.

Balans i tegobe
Kada nam raspored popune aktivnosti koje negativno utiču na naše telo onda nakon izvesnog vremena možemo osetiti i tegobe. One mogu biti različite, u vidu bolova u vratu, ramenima i leđima, pa sve do, kako vreme odmiče, do blažih kompresivnih neuropatija (zgnječenosti nerva) u rukama ili ramenima, što može uzrokovati trnkanje prstiju, osećaj slabosti u rukama i slično. Kako bi se ove vrlo neprijatne nelagodnosti preduhitrile potrebno je održavati balans između “negativnih” i onih “pozitivnih” aktivnosti koje čuvaju naše telo.

DSC_7574

Samokorekcija
Ono što je veoma važno u prevenciji od navedenih tegoba jeste samokorekcija. Tačnije, reč je o ispravljanju svog položaja u trenucima kada nismo svesni da smo u nepravilnom položaju, da se krivimo i slično. Dakle potrebno je kontrolisati pokrete i stav u takvim situacijama, ne dozvoliti da se nakon 2 minuta provedenog vremena za računarom nesvesno iskrivite, trgnite se, ispravite se pa nastavite sa poslom koji ste započeli, i tako sve dok vam ta navika ne pređe u RAM mozga – podsvest.

Pauze
Takođe, možda još bitniju ulogu u borbi protiv ukočenosti i bolova usled dugog rada u sedećem položaju predstavljaju pauze. Te pauze mogu biti vrlo kratke, po 5 minuta, samo je bitno odraditi nekoliko vežbi koje će rasteretiti opterećene zglobove i mišiće, u pitanju su statičke vežbe istezanja ramenog pojasa i vrata. Nakon tih 5 minuta osećaćete se mnogo prijatnije i sa lakoćom ćete nastaviti sa započetim aktivnostima.

Piše: Aleksa Ristić

Ostavi komentar