Akvarel hvatači snova by Milica Vasković

Akvarel hvatači snova by Milica Vasković

Svi umetnici pa i ja, odlutamo u magičan svet , u kojem pravila ne važe, sve je dozvoljeno a ništa nije stvarno. Za mene su četkica i papir sredstvo koje mi pomažu da svoje misli i osećanja kreativno ispoljim i sačuvam.

Već sam pisala šta me motiviše. Ali ipak nisam rekla nešto više o umetnosti kojom se bavim – slikarstvo. Moj pokretač sreće i ispunjenja. Svi umetnici pa i ja, odlutamo u magičan svet , u kojem pravila ne važe, sve je dozvoljeno a ništa nije stvarno. Za mene su četkica i papir sredstvo koje mi pomažu da svoje misli i osećanja kreativno ispoljim i sačuvam. Svakodnevno me životne situacije i ljudi koje srećem podstiču da razmišljam u drugim pravcima i tako istražujem uz pomoć digitalnih medija nove vidove umetnosti, predele, kulture, … Iznova i iznova se javljaju ideje koje sklapam i trudim se da ih kao takve prenesem na papir i sačuvam. Između ostalog tako je  i nastao top 10 kao vrsta članka na našem portalu – kao spoj više ideja. A ovo je moja kolekcija akvarel hvatača snova. Nadam se da ćete uživati.

Osnovna tehnika: vodene boje (akvarel).

Elementi: perje, mreža, ruže, lozice, perle, ukrasne trake.

Originalni prvobitni indijski hvatač snova bio je prečnika od 10 cm, pravio se od grančice vrbe, opleten kanapom ili kožom i ukrašen perjem. Postoji verovanje da su prvobitni nastali od strane jedne indijke, Asibikaashi  (Žena pauk),  koja ih je najpre pravila za svoju decu verujući da tokom noći hvataju loše snove a ujutru nestaju kroz malu rupicu u sredini. Kasnije je izrađivala i za drugu decu ali zbog brojnosti nije mogla da postigne pa je tako prenela svoja znanja i umeća, i tako su se počeli širiti.

Simboli: krug – kretanje Sunca; perje – dah života; pero od ženske sove – mudrost; pero od muškog orla – hrabrost;

Današnje ukrašavanje obuhvata: drugo perje, kristale, perlice, školjke

Veruju se da se loši snovi upliću u mrežu  i sa prvim jutarnjim zracima bivaju uništeni, odlaganjem i izlaženjem kroz mali kružić na sredini. Dok se lepi spuštaju niz perje do spavača.

Osnovna ideja je odbraniti se od ružnih snova i sačuvati one lepe.

Pauk je pleo svoju mrežu pored bake Nokomis, a ona ga je svaki dan posmatrala kako vredno i marljivo radi.  Jednog dana ju je prekinuo njeni unuk. A pauk joj kaže: ,,Mnogo dana si me posmatrala kako pletem i predem svoju mrežu. Divila si se mome trudu. Za uzvrat, pošto si mi spasila život, želim ti nešto dati. Vidiš li kako pletem? Gledaj i uči, jer svaka mreža zaustavlja ružne snove. Samo lepi snovi mogu proći kroz malenu rupicu u sredini mreže. Ovo je moj poklon tebi. Koristi ga kako bi uvek upamtila lepe snove. Ružni snovi uplešće se u mrežu i neće te povrediti.”

Danas roditelji iznad kolevke svog deteta rado kače njihove igračke koje mu svojom igrom pri kretanju privlače pažnju, baš kao i ptičja pera kod indijanskih hvatača snova.

 

 

 

 

Ostavi komentar