5 stvari koje niste znali o demenciji

5 stvari koje niste znali o demenciji

Demencija izazvana starenjem je teško uočljiva, tako da stalno prisutne osobe, teško mogu adekvatno i brzo reagovati na promenu stanja svesti obolelog

1. Demencija je gubitak osnovnih funkcija mozga, kao što su: svest, stvarnost, izgovor, trezveno razmišljanje, a sve kao uzrok propadanja ćelija u mozgu izazvano starenjem ili bolešću. Dovodi do poremećaja ličnosti o fizičkom i socijalnom stanju iste.

2. Demencija je nedovoljno istražena bolest. Većina ljudi je dobije, a osnovno pitanje je: Šta je izaziva ako uzrok nije bolest? U 50% slučajeva je pojavljivanje tromba u kapilarnom delu mozga, što dovodi do gubitka priliva kiseonika koji hrani ćelije mozga. Samim gubitkom kiseonika, ćelija umire i taj deo mozga ostaje bez osnovnih funkija. U zavisnosti koji deo mozga zahvati, toliki je stepen demencije.

3. Kako vreme prolazi, demencija hvata maha i stanje svesti bolesnika postepeno postaje sve teže. Može se usporiti, ali ne i zaustaviti, tako da nažalost, osoba koja oboli od nje, nikada se ne oporavi u potpunosti. Ipak postoje i demencije koje se mogu u velikom stepenu i sanirati u zavisnosti koliko je vreme mozak bio bez kiseonika.

4. Demencija izazvana starenjem je teško uočljiva, tako da stalno prisutne osobe, teško mogu adekvatno i brzo reagovati na promenu stanja svesti obolelog. Često se ta mala promena u ponašanju obolelog shvati kao trenutna nervoza ili promena raspoloženja.

5. Halucinacije, razgovor sa davno preminulom osobom, životinje koje govore, bolesti poznanika i njihova prisutnost u ustanovama u kojima je boravio oboleli, sve teže razumevanje govora obolelog, iznanedne promene raspoloženja, vređanje i optuživanje bliskih osoba, samo su deo u paleti ove teške bolesti

Znajte jedno: Obolela osoba sve radi nesvesno. Čak nije ni svesna izgovorenih reči. U kasnijem period neće biti svesna ni svog postojanja. Zato sa obolelima treba biti pažljiv, strpljiv i ne obraćati pažnju na sastav izjava, ukoliko je uvredljiv itd. U suprotnom, možete imati problema sa samim sobom, u smislu da pored bolesti, trpite i emotivnu povredu zbog izgovorenih reči.

Ostavi komentar