5 Razloga zašto je Norveška najbolje mesto za pisca

5 Razloga zašto je Norveška najbolje mesto za pisca

Pisac ste i razmišljate o objavljivanju knjige? Onda ćete biti zainteresovani zašto je Norveška najbolje mesto za Vas. Norveška nam je pre svega poznata po bujnoj prirodi i nerealnim pejzažima.

Bez obzira kako vi vidite ovu prelepu zemlju, najvažnije je da znate da je to veoma organizovana grupa od 5 miliona ljudi.

Evo 5 razloga zbog kojih ćete pomisliti da je Norveška : ”zemlja knjiga i pisaca”.

  • Stopa pismenosti je 100! DA, dobro ste pročitali.

Po istraživanjima koje su sproveli.

  • Vlada brine o kulturi

Svi objavljeni materijali su zakonom zaštićeni i deponuju se u njihovoj nacionalnoj biblioteci. Proces digitalizacije se vrši svakodnevno i sve je dostupno svakom stanovniku države.

  • Vlada takođe motiviše da pišete

U slučaju da poželite da objavite knjigu, a ona pritom prođe kontrolu kvaliteta, Arts Council Norway će kupiti 1000 primeraka za distribuciju u bibliotekama. A ako ste pisac za decu, onda 1550 primeraka! Na ovaj način žive mnogi mali izdavači koji inače ne bi postojali. Cool zar ne?

  • Strogo je zabranjeno preveliko smanjivanje cena novim knjigama

  • Zemlja direktno pomaže piscima

Poznati umetnici dobijaju garantovani prihod, uglavnom do penzionisanja, a drugi imaju pravo na donacije od jedne do pet godina. Sve ovo pomaže u velikoj meri u obezbeđivanju mesta Norveškoj u svetskoj književnosti.

Da budemo iskreni, bilo je mnogo stvari koje smo mogli da uključimo u ovu listu, ali onda ćete se preselite svi tamo da živite. A iskreno govoreći, zar ne bi bilo dobro živeti u Norveškoj? 😉

Informacije preuzete sa: culturalplaces.com

 

Ostavi komentar